Belső aranyerek Nyomtat Email

Aranyeres csomó érhálózata korróziós készítményen Aranyeres párnái (nodi haemorrhoidales) mindenkinek vannak. Belső aranyeres csomók alatt azokat a kis hajszálerek hálózatából álló csomókat értjük, melyek a záróizom gyűrű felett helyezkednek el és a végbél nyálkahártyája fedi. Mindegyiknek van ellátó artériája, mely egyre kisebb erekre oszlik szét és ugyanígy a vér visszafelé apró vénák hálózatából szedődik össze nagyobb vénákba. A csomóknak fontos szerepük van az érzékelésben (formált/híg széklet, bélgázok készülnek-e távozni), valamint a végbélnyílás tökéletes zárva tartásában.

Alapvetően mindenkinek 3 csomója van: 1 bal oldalon és kettő jobb oldalon (ún. főirányok), ennek oka a kis tápláló végartériák eredésének anatómiai aszimmetriája.
Aranyérbetegségről akkor beszélünk, ha ezek a belső csomók kórosan megnagyobbodnak és panaszt okoznak. A belső aranyerek nem tévesztendők össze a külső aranyeres csomókkal (lsd. bőraranyerek), melyek a záróizomgyűrűn kívül helyezkednek el és bőrrel fedettek.

Kialakulásának legfőbb oka az öröklött kötőszöveti gyengeség, mely miatt a csomót képező kis erek fala megnyúlik, a rendszeres préselő nyomás hatására a csomó méretében növekszik és kifordul a végbélgyűrűn kívülre. Ez eleinte csak székeléskor fordul elő, majd előrehaladott esetben már azt követően is kint marad hosszabb-rövidebb időre. Kifejlődését elősegítő okok közt szerepel ezen felül a rendszeres székrekedés, erőlködés, ülő-álló munka. Csípős-fűszeres ételek fogyasztása, székelés utáni tisztálkodás elmaradása a csomók gyulladását okozhatja.

Aranyérbetegség stádiumai:

  1. A csomók csak mérsékelten nagyobbak, nem fordulnak ki, de időnként véreznek, égő-csípő fájdalom társulhat.
  2. A csomók székeléskor kifordulnak, de utána maguktól visszahúzódnak.
  3. A csomók székeléskor kifordulnak és kézzel kell visszahelyezni őket.
  4. A csomók állandóan kint vannak, méretüknél fogva már nem lehet őket visszahelyezni.
A csomók csak mérsékelten nagyobbak, nem fordulnak ki, de időnként véreznek, égő-csípő fájdalom társulhat A csomók székeléskor kifordulnak, de utána maguktól visszahúzódnak A csomók székeléskor kifordulnak és kézzel kell visszahelyezni őket A csomók állandóan kint vannak, méretüknél fogva már nem lehet őket visszahelyezni
I-II-III-IV. stádiumú aranyeresség sémája
I. st. belső aranyér képe végbéltükrözéssel II. st. belső aranyeres csomó kívülről és végbéltükrözéssel III. st. belső aranyeres csomók kifordulva és visszahelyezés után IV. st. aranyeresség

Az aranyérbetegség 3 fő tünete: vérzés, fájdalom, csomó kifordulásának érzése (prolapsus)

Társuló tünetek lehetnek: égő-csípő érzés, viszketés, szivárgás érzés, bőrgyulladás
A csomó kifordulásának következtében a végbél bőre hosszabb ideig lehet kitéve kevés nyákkal, széklettel való érintkezésnek, ami másodlagos bőrgyulladáshoz (dermatitis), gombás felülfertőződéshez vezethet.

Kiszorult és elhalt belső aranyeres csomók Aranyeres krízis: súlyos gyulladással, nagyfokú duzzanattal, igen nagy fájdalommal járó heveny állapot, melynek során a kiforduló csomók a záróizomzat görcse miatt kiszorulhatnak és vérellálátási zavar, pangás miatt el is halhatnak. Kezelése összetett: szteroidos kúpok, kenőcsök, kézmeleg kamillás ülőfürdők, diosmin (Detralex tbl.) emelt dózisban, olykor antibiotikum, nem szteroid gyulladáscsökkentő, széklet rendezés, a csomók visszahelyezése. A javulás napokba telik. Amennyiben a csomók elhalása is bekövetkezik, akut műtétre is szükség lehet.

 

 

Aranyeres panaszok és terhesség, szülés utáni állapot:
Nőknél igen gyakran a panaszok ebben az időszakban kezdődnek. Oka a terhességgel gyakran együttjáró székrekedés (vaskészítmények, vitaminok szedése), valamint a kismedencei vénák növekvő méh általi nyomása, vérpangás az aranyeres csomók területén. Szülés után az erőteljes préselés következtében alakulhatnak ki panaszok. Alapvető azonban a panaszok okának azonosítása proctologiai vizsgálattal, mivel külső rögösödött aranyeres csomó, végbélrepedés is okozhat hasonló panaszt. Ebben az időszakban főleg konzervatív kezelést folytatunk, fontos a széklet rendezése, terhességben a Detralex tabl. szedhető, helyileg szteroid mentes kenőcsök, kúpok használhatók. Gumigyűrűzés előrehaladott terhességben tilos. Műtét csak igen súlyos, kizáródott csomók esetén jön szóba. Ha külső rögösödött aranyeres csomó okoz panaszt, helyi érzéstelenítésben ambulanter eltávolítható.

Néhány alapvető, aranyérbetegségre vonatkozó megjegyzés:
Az aranyérbetegség tünetei kezdetben legtöbbször rendszertelenül jelentkeznek, eszközös beavatkozást akkor igényelnek, ha már heti-havi rendszerességgel panaszos a beteg.
Kezeletlen aranyérbetegségnél első lépésként konzervatív kezelés (kúp-kenőcs-tabl., széklet rendezés) javasolt.
A panaszok súlyossága független a csomók méretétől (kis csomók is okozhatnak kifejezett panaszokat és nagy, kiforduló csomók mellett is lehet valaki panaszmentes).
Egy csomó izoláltan is megnagyobbodhat, nem szükségszerűen egyforma a csomók stádiuma. Egyidejűleg a belsőkkel, külső bőraranyeres csomók is megnagyobbodhatnak.
Előrehaladott esetben ún. szatellita csomók is megjelenhetnek a főirányokon kívül.

Az aranyérbetegség stádiumtól függő kezelése saját gyakorlatunkban:

  1. kúp-kenőcs-tabl., infravörös koaguláció
  2. kúp-kenőcs-tabl., infravörös koaguláció, gumigyűrűzés, DG-HAL műtét, Longo műtét
  3. gumigyűrűzés, Longo műtét, hagyományos aranyérműtét
  4. hagyományos aranyérműtét

Eszközös beavatkozásokat és műtéteket lsd. a megfelelő menüpontok alatt.

Utolsó frissítés: 2009 július 06., hétfő 21:17